Trovanje monoksidom

TROVANJE UGLJIČNIM MONOKSIDOM:

PREVENCIJA I OPREZ

 

 

Budući je, prema objavama u medijima, u zadnje vrijeme bilo nekoliko slučajeva trovanja ugljičnim monoksidom iz dimnih plinova prilikom rada atmosferskih bojlera, pozivamo sve potrošače koji koriste spomenuti bojler na mjere opreza, na koje smo više pa ukazivali putem letaka koje smo dostavljali uz račune.

Važnost ispravnog sustava dobave zraka za izgaranje u javnosti je kao tema posebno došla do izražaja nakon potresa u Zagrebu i Krapinsko zagorskoj županiji, kada je velik broj potrošača ostao bez plina zbog oštećenih dimnjaka, a da su oprez i prevencija neizbježni pokazuju i spomenuta  trovanja koja su se dogodila u zgradama koje nisu oštećene u potresu.

Za sigurno korištenje atmosferskih bojlera nužno je imati ispravan dimnjak (dimnjačar ga treba pregledati dva puta godišnje) te osigurati dovoljnu količinu zraka za izgaranje u prostoriji u kojoj se nalazi bojler. Potrošači trebaju posebno obratiti pozornost da za vrijeme rada bojlera, osobito za vrijeme tuširanja, iz uporabe isključe električne ventilatore i kuhinjske nape. Ako imaju ugrađenu pvc/alu stolariju obavezno treba biti otvoren prozor u kupaonici, a ako kupaonica  nema prozora vrata moraju biti otvorena uz otvoren prozor u najbližoj prostoriji.

Spomenuta  trovanja ugljičnim monoksidom dogodila su se nedavno, dakle  u ljetnom periodu.

Naime, trovanja ugljičnim monoksidom se događaju i ljeti, i to zbog vrlo visokih temperatura na vrhu dimnjaka kada se tlak zraka na vrhu dimnjaka poveća i bitno smanji uzgon u samom dimnjaku te dolazi do povrata dimnih plinova u prostor gdje je bojler. Ta se trovanja događaju u pravilu u kupaonicama prilikom tuširanja kada bojler radi maksimalnom snagom.

Zato da bi prevenirali moguće trovanje ugljičnim monoksidom kod korištenja atmosferskog bojlera nužno je pridržavati se svih pravila struke te servisirati jedanput godišnje plinska trošila te dva puta godišnje izvršiti pregled i čišćenje dimnjaka od strane dimnjačara koji ima koncesiju na vašem području.

Isto tako, po mogućnosti planirati što prije zamjenu starog atmosferskog bojlera novim  kondenzacijskim bojlerom koji ima zatvorenu komoru izgaranja i kod kojeg ne postoji mogućnost povrata dimnih plinova i trovanja ugljičnim monoksidom.

Želimo Vas još obavijestiti da prilikom zamjene plinomjera vršimo i ispitivanje plinskih instalacija, što nam je obveza po Zakonu o zapaljivim tekućinama i plinovima pa Vas molimo da našim ispitivačima pripremite potvrdu o servisu plinskih trošila kao i nalaz dimnjačara.